Jag vill lyssna på podcasts och nyheter medan jag cyklar till jobbet. Men samtidigt vill jag höra trafiken runt omkring mig. Aftershokz Trekz Titanium är ett par hörlurar som låter som den perfekta lösningen. Håller de måttet?
För ett tag sedan skrev Christian om Aftershokz Trekz Air (läs också: Cykla med hörlurar – recension av AfterShokz Trekz Air
Jag har provat den något enklare och billigare modellen Trekz Titanium. De använder samma teknik och är också trådlösa, men de är något tyngre och klumpigare än Trekz Air.
Det speciella med Trekz-lurar
Det som är riktigt coolt med Trekz-lurarna är att du har öronen fria. Istället sätter du hörlurarna framför öronen och ljudet överförs till dina trumhinnor genom kindbenen. På engelska kallas tekniken för ”bone conducting” och längst ner kan du se en liten film på hur det fungerar.
Fördelarna med Trekz Titanium
Den uppenbara fördelen med hörlurarna är att du kan lyssna på dina favvo-podcasts men också höra ljudet utifrån. På papperet låter det alltså som de perfekta cykellurarna: lyssna på det du vill medan du fortfarande hör trafiken. Win!
Trekz Titanium är trådlösa och ansluts via Bluetooth till din telefon. Det fungerar felfritt och jag upplever anslutningen som robust – det går bra att lägga telefonen ifrån sig och gå 4-5 meter bort utan att ljudet hackar.
Batteriet laddas via micro-usb och håller länge. Via iOS inbyggda batteriwidget får du reda på hur mycket batteri du har kvar och den inbyggda röstassistenten säger ”battery low” när du behöver ladda. Enligt specifikationerna ska batteriet hålla för sex timmars uppspelning och det tycker jag verkar rimligt.
Trekz Titanium är fuktskyddade enligt IP55 vilket betyder att de tål svett och fukt, men inte ett dopp.
Ljudet från Trekz Titanium
Att lyssna på podcasts och radio går alldeles utmärkt med Trekz Titanium. Ljudet är klart och tydligt. Volymen räcker till men i kamp om uppmärksamheten med vägbruset från väg 73 står de sig slätt. De blir helt enkelt överröstade av ljudet utanför.
Musik låter inte lika bra på Trekz-lurarna utan det blir lite platt och burkigt.
Nackdelen med nackbygel
Trekz-lurarna sitter bra när jag har dem på mig som vanligt. Dock får jag inte dem att sitta bra när jag har hjälm eller mössa på mig. Hjälm har jag alltid och mössa under vinterhalvåret, vilket gör att Trekz Titanium inte funkar för mig.
Jag gillar verkligen konceptet bakom Trekz-lurarna och har dem gärna på mig hemmavid när jag städar, lagar mat eller grejar. Det är toppen att kunna höra när någon frågar något eller om det knackar på dörren.
Att de inte sitter tillräckligt bra på mig när jag har hjälm och mössa betyder inte att de sitter likadant på dig – prova! Jag testade dock de Trekz Air som Christian testade härförleden och de satt bättre. De hade även lite starkare ljud, vilket kan vara skönt i trafiken.
Aftershokz Trekz Titanium
Kostar i skrivande stund cirka en tusenlapp. Kolla aktuellt pris hos Prisjakt
Käkbenslurar
Aftershokz Trekz-hörlurarna använder käkbenet för att leda ljudet istället för hörselgången. Det fina är då att man har öronen fria och hör lika bra som utan lurarna – och som cyklist innebär det att man fortfarande hör allt som händer omkring en. Det låter ungefär som att ha ett par vanliga högtalare en bit ifrån en.
Det fungerar så här: