Efter att vi publicerat våra sommartips till alla som letat sig ut cykelfälten undrade många över uttrycket ”att laxa”. Här ska vi reda ut begreppet!
Ett av våra årliga sommartips lyder ”Laxa inte”. Många har hört av sig och dels undrat över uttrycket, men viktigare undrat över hur det egentligen ligger till med enkelriktningen på våra cykelbanor.
Uttrycket först: Att laxa är när du, likt en parningssugen lax, cyklar mot strömmen av cyklister på väg åt andra hållet. Dina mötande cyklistkollegor blir i detta fall vattnet och du är alltså laxen. Vi vill alltså säga: var inte den där laxen.
Cykelbanor – en dubbelriktad historia
I grund och botten är cykelbanorna – hur smala de än är – trafikjuridiskt sett dubbelriktade. Jo, du läste rätt. I 99 fall av 100 får du cykla åt det håll du vill på en cykelbana.
För de flesta känns det naturligt att cykla på höger sida om eventuella bilvägar, alltså i samma riktning som biltrafiken. Bara du har koll på läget så möter det oftast inget hinder att köra på vänster sida, framför allt utanför rusningstid. Vårt generella tips är dock att köra på ”rätt” sida, alltså på den högra cykelbanan i färdriktningen. Det blir oftast smidigare.
Det finns dock några viktiga undantag på de dubbelriktade cykelbanorna. Ett exempel är Skanstullsbron i Stockholm som är enkelriktad. Här är det alltså inte bara en dålig idé att swisha nedför bron på fel sida – det är också förbjudet.
Det är rätt befogat också, skulle vi nog säga. I rusningstid ska tusentals cyklister hem. Med nedböjt huvud sprintar de uppför bron mot de södra förorterna, hem till middag, familj och lite välförtjänt vila. Här blir den som cyklar mot strömmen nedför bron på vänster sida – laxar alltså – en farlig projektil. När de hemlängtande cyklisterna tittar upp och plötsligt får oväntat möte brukar det uppstå frustration och irritation. Var inte den där laxen.
Uttrycket ”laxa” lånade vi från engelskans ”Salmoning” som vi först såg hos cykelbloggaren Bike Snob NYC.