Som traditionen bjuder kommer här Cyklistbloggens tips till sommarcyklister! Här är årets goda råd till dig som tagit steget och börjat cykla eller kanske tagit ut cykeln efter den långa vintern. Välkommen ut i cykelbanorna!
Vi har i några års tid publicerat varianter på denna lista som lite kontrast till pekpinnar, hot om böter och annat ovett som media och ordningsmakten ganska frekvent riktar mot cyklister.
Vi vill hellre vara konstruktiva och med följande råd vill vi underlätta så mycket som möjligt för alla cykelpendlare att ta sig fram. Då kör vi:
- Håll till höger. Vill någon stressa förbi dig till vänster, låt dem göra det. Är du en av dem som som vill köra om – håll koll, du måste vara beredd på att någon behöver sticka ut åt vänster, antingen för något hinder i cykelbanan eller för att de vill köra om själva.
- Snurra på huvudet. Se dig omkring. Vill du köra om någon långsammare, kasta en blick bakåt om det är klart. Kolla höger och vänster innan du kör ut på någon väg.
- Stanna vid rött ljus. Det är bara irriterande med folk som tråcklar sig förbi ett rött ljus. Om du ändå har så bråttom att du absolut måste köra mot rött ljus, fortsätt då ha bråttom även när du passerat trafikljuset. De som väntat på grönt kommer annars med utvilade ben att hinna i fatt dig på några sekunder och bli irriterade över att tvingas köra om. Eftersom Stockholms cyklister (förutom på Götgatan) har ”röd våg” och måste stanna vid precis varenda trafikljus så kan det bli en del omkörningar. Det blir heller inte lagligare för att du rullar jäättelångsamt förbi rödljuset. Det ser mest löjligt ut.
- Tänk på att göra tecken. Tecken när man ska svänga och stanna gör att både bilister och cyklister ser vart du ska. En bra grej.
- Plinga! Är du osäker på om någon sett dig, flyttar sig inte den framför när du vill om, traskar någon i cykelbanan? Använd ringklockan!
- Utgå från att de som planerade cykelfälten inte visste vad de skulle användas till. Det här är en viktig regel. Cykelfälten ligger där de ligger för att det fanns yta över, inte för att det är bästa platsen för cyklar att befinna sig på. Räkna med att du kommer behöva improvisera ibland, till exempel genom att inte cykla upp till höger om en lastbil. Eller genom att lämna cykelfältet för att undvika en taxikö, ett vägarbete, en container, eller som vid Nybroplan, ett stort träd.
- Lastbilar och högersväng = död. Utgå från att lastbilschaufförer är blinda eller kan missa att kolla i backspegeln om någon cyklist står i cykelfältet bredvid. Undvik att stå till höger om lastbilar vid rödljus, även om det finns ett cykelfält där. Utnyttja cykelboxarna så du hamnar framför lastbilen om det går, och ögonkontakt med föraren är aldrig fel.
- Laxa inte. Håll koll på de enkelriktade cykelbanorna, som t. ex. på Skanstullsbron. Låt bli att cykla mot strömmen som en parningssugen lax. Du riskerar en frontalkrock med andra cyklistkollegor i värsta fall, och i bästa fall arga tillrop. Låt bara bli.
- Kliv av = lämna. Om du kliver av och leder cykeln är du inte längre cyklist utan fotgängare. Traska in på gångbanan för allas bästa.
- Var försiktig med att cykla i par. Cykelfälten är sällan breda nog för det, tyvärr. Ifall du vill cykla bredvid, håll bra koll bakåt efter snabbare cyklister som vill om – och framåt efter fotgängare. Eller containrar, taxibilar, frontlastare eller annat som också ofta befinner sig i fältet.
- Kör inte över fotgängare. Det kan verka som ett onödigt råd, men när tjugo cyklister kör i klunga och ingen av dem stannar vid övergångsstället kan man undra. Don’t be that person.
- Tänk på var du kör om. När du kör om långsammare cyklister, tänk på att inte göra det vid fel tillfälle. Fel tillfälle är innan backkrön, innan eller på övergångsställen, eller där det råder väjningsplikt och där det är för smalt. Utgå från att stadens cykelbanor och -fält alltid är för smala för att köra om utan att plinga. Och glöm inte kasta en blick över axeln – det kan mycket väl komma en annan omkörande cyklist.
- Le och vinka. Du kommer att råka ut för medtrafikanter som bryter mot alla dessa råd, men försök att inte bli arg. Lyft blicken så ser du att du är del av en stor trafikapparat. Ta det lugnt, var tydlig, lämna företräde med ett leende och du ska se att folk är hyggliga tillbaka.
- Elcyklister kan vara snällare. Har du en skön elcykel så kan du vara ännu bättre på att stanna vid övergångsställen, eftersom du kan starta igen utan så mycket ansträngning.
- Elcyklist – ta det cool. Cyklar du med elassist kan du hålla en jämnare fart tack vare att elmotorn hjälper till. Det innebär också att du kan hålla högre fart i exempelvis uppförsbackar. Tänk på att hålla extra bra koll framåt och var generös med att slå av på farten och hålla avstånd så att du inte dundrar in cyklister som drivs av pasta och köttbullar.
Välkommen till en friskare vardag och ett roligare sätt att ta dig till jobbet. Sprid gärna dessa tips till andra som du vet cyklar, så ses vi ute på stan! (och har ni fler tips? Lämna i kommentarsfältet nedan!)