För två år sedan infördes nya regler för cykelöverfarter, som innebar att korsande trafik har väjningsplikt mot cyklister som ska köra över överfarten.
Exakt samma sak som gäller för cyklister som ska köra ut på cykelpassager alltså – att man har väjningsplikt.
Just när det gäller cykelpassager brukar det skrivas om med viss regelbundenhet. Det brukar se ut som den här rubriken:
Det här knyter ju lite an till Gävleskylten, som blivit en följetong här på bloggen, en skylt som med viss regelbundenhet får viral spridning när någon bestämt sig för att cyklister skiter i allt och bara kör.
Det är helt enkelt ett rätt stort fokus på att cyklister ska veta att de har väjningsplikt. Men hur ser det ut när det gäller cykelöverfart? Där alltså motsatsen gäller? Jo, det går såklart att vrida om det också. Rubrik från idag:
”I Östersund har kritik framförts mot att cyklister med hög hastighet kör rakt ut vid cykelöverfarter och att det orsakar en farlig trafiksituation.”
Japp. När cyklister har väjningsplikt så ska de fan i mig respektera det, annars blir det farligt. När bilister har väjningsplikt ska cyklister förstå att det inte är fritt fram annars blir det farligt. Det är cyklisternas ansvar. Alltid.
Under tiden kan alla motortrafikanter rulla på oberört.
Definitionen av ett ”säkrat övergångsställe” eller dito cykelöverfart är att minst 85 procent av motortrafiken kör 30 km/h eller saktare.
Det kräver i praktiken en ombyggnad – t ex busskuddar, upphöjning, avsmalning eller andra fiffigheter – för att motorfordon ska visa ”tillräcklig” (>85%) respekt coh säkerhetshänsyn.
Den här rapporten från Eskilstuna är intressant läsning
http://www.trafikverket.se/contentassets/2f72f2696e08453f855b49987cfb86ca/slutrapport_genomforande_och_studie_av_cykeloverfart_med_vajningsplikt.pdf
Tack! Några iakttagelser efter snabb genomläsning som jag inte sett någon annastans:
Yngre bilister mer positiva än äldre till försöket.
Bilisterna mer positiva till efter försöket än innan.
Bilister överskattade hur ofta de väjde för cyklister, tvärtom för cyklister.
så här brukar det gå till:
https://www.youtube.com/watch?v=oxl2QA6PBys&spfreload=10
Självklart är det så.
Östersunds kommun glömmer dock att säga att är så för alla alltid, bara för att det är grönt så betyder inte det att det bara är att gasa på med bilen utan man har en skyldighet att stanna och kolla om det kommer andra bilar ifrån sidan, det är ju inte alla som vet vad rött betyder.
Osv ingen har ju förkörsrätt, utom möjligen järnvägståg.
Exakt!
Cyklister kör ut med hög fart…
Och bilisterna saktar självklart ner till femton km/h vid varje cykelöverfart och håller utkik efter cyklister… Eller?
Eftersom man vet att cyklister kommer med hög fart så ja, man får banne mig sakta ner till 5 km/h eller stå stilla för att kolla att kusten är klar. Det gör jag t o m på cykelpassager där jag vet att det kommer en strid ström av cyklister. Man måste samarbeta och släppa prestigen.
Det är jättebra! Som trafikant har man alltid ett stort ansvar gentemot andra trafikanter.
Tyvärr är ju inte alla lika föredömliga som du, både cyklister och bilister.
Ja, fast det där med att släppa prestige och samarbete tycks ju bara gälla när det är bilister som har de formella skyldigheterna. Det tycks aldrig gälla på andra hållet…
Det är enkelt. Den strida strömmen av cyklister ska släppas fram av bilisterna, som ska vänta på att det blir ledigt. Stridare ström än att det ska fungera förekommer helt enkelt inte.
Och hög fart är ju bara trams. Du ser i princip ALDRIG cyklister färdas över 30km/h, medan det är en hastighet som bilister ofta inte understiger ens när det är den övre lagliga gränsen.
Undrar hur det ser ut i Östersund, för i de flesta ställen jag har kört bil så kommer det kommer det oftast en cykel, vid rusningstrafik kanske 10 stycken, de passerar på några sekunder. Oftast många fler bilar.
Hög fart i förhållande till en gående är det jag avser.
Fast nu gällde ju diskussionen cyklar kontra bilar, där det är cyklisterna som, i samspelet med just bilar, påstås hålla en hög fart.
DET är bara trams menar jag.
Att som GÅENDE behöva sakta ner till 15km/h får väl kanske inte ses som någon större uppoffring.
När jag tog körkort fick jag lära mig att jag skulle kugga uppkörningen om jag inte nästan stannade och tittade supernoga vid skymd cykelöverfart. Tror knappast det har ändrats nu, men det finns ingen som bevirar de som kör trafikfarligt.
Sen håller jag med att en del cyklister måste förstå risken att bara cykla ut utan att ha nån form av kontakt med bilisten. För cyklister kan dölja sig bakom a-stolpar, komma snett bakifrån osv. osv. Men återigen, blir man osäker så stannar man och kollar runt.
Fördelen med att det är en cykelöverfart är att man som bilist tittar efter cyklister. Då brukar man se dem (i jämförelse med andra korsningar och rondeller där en del bilister tittar efter bilar och missar den där cyklisten).