Gårdagens pressmeddelande från Regeringen pratade om 100 miljoner kronor till ”Cykelfrämjande åtgärder” för 2016 och 2017. Första tanken var ”hur mycket infrastruktur får man egentligen för 100 miljoner kronor?”. Har för mig att det motsvarar cirka 50 meter Förbifart Stockholm. Läs också: Infrastruktur: så långt räcker en miljard.
Efter att blivit en aning uppgiven gav en titt i det något mer utförliga Fakta-PM:et (ladda ned som PDF här) antyder att det kanske inte handlar handlar om investeringar i infrastruktur. Här står:
Cykling är ett transportsätt som såväl miljömässigt som ur ett folkhälsoperspektiv har många fördelar. Regeringen avser att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell cykelstrategi. Som ett led i detta föreslår regeringen en tvåårig satsning på cykelfrämjande åtgärder. Satsningen föreslås uppgå till 25 miljoner kronor 2016 och beräknas till 75 miljoner kronor 2017
(min fetning)
Betyder alltså detta starten för en länge efterlängtad nationell cykelstrategi? Eller vill de ta fram en strategi och lägga 100 miljoner kronor på ”Cykelfrämjande åtgärder” i stil med en nationell ”tack för att du cyklar”-påse? Lite oklart.
Tyvärr har det från politikerhåll sedan länge pratats mycket cykling, utan att det blir något av det hela. (Läs också: 143 miljoner per år till cykling eller Krister Isakssons Statens havererade cykelpolitik.)
Vi försöker få en kommentar från Åsa Romsons pressekreterare i ärendet.
UPPDATERAT:
(Ännu ingen kommentar från pressekreteraren)
Den gamla Cykelstrategin från år 2000 finns inte längre att ladda ned från Trafikverket.
Däremot kan du ladda ned den här ifall du vill läsa: Nationell strategi för ökad och säker cykeltrafik 2008/8
Som sagts, vad räcker pengarna till …………,. Läser Daniel Hellden’s ( trafikborgarråd i Sthlm ) svar på DN åsikt om ev kommande projekt för förbättrande åtgärder …. och för de 100 miljoner som regeringen avser satsa lär det inte bli mycket förbättringsåtgärder när man ser kostnaderna för bla : ”Cykelåtgärder Ågesta Broväg och Magelungsvägen i Farsta, 25 miljoner”….” Ny cirkulationsplats samt gång- och cykelåtgärder Skärholmsvägen, 32 miljoner”.. ” Och på ett kommande kommunfullmäktige klubbas cykelbana på Värtavägen för 58 miljoner kronor ……
Yay. Det är dags nu. Och ja, det är bra för miljön, men framför allt är det en ofantlig summa pengar tillbaka till statens kassa om man får fler att röra på sig mer.
Det är tråkigt att de främst verkar se cykeltrafiken som en lösning på miljöfrågan. Jag hade hellre sett att de satsade 100 miljoner (eller mer) med det uttalade syftet att förbättra trafiksäkerheten och minska antalet olyckor.
Istället för en dialog borde staten skapa en ny myndighet som ENBART sysslar med cyklism. Denna myndighet skulle skapa ett nationellt regelverk för planering och utförande samt övervaka att kommunerna följer det juridiskt bindande regelverket som alltså NTE är något jäkla rekommendationshäfte som ingen bryr sig.
Myndigheten kan med fördel ligga i Malmö så de kan ofta kan göra billiga studieresor till Danmark och Holland.
Det finns redan en cykelstrategi, men den är gammal. Den heter:
Vägverket 2000:8, Nationell strategi för ökad och säker cykeltrafik
Finns ej på Trafikverkets Webbutik, så jag mejlade och bad dem lägga upp den där. Nu när en ny cykelstrategi är på gång så tycker jag det är viktigt att veta vad som stod i den gamla.
Har du läst den, Erik? Undrar ifall jag kollat i den också. Är den 15 år gammal kanske det är dags för en uppfräschning …
Jag har inte läst hela. Finns både bra och dåliga delar enligt min mening. Det som borde läggas till är forskningen som säger att cyklister lever längre.
Världshälsoorganisationen har gjort ett beräkningsverktyg, HEAT, som jag tycker borde användas på Sverige. Verktyget brukar visa att hälsofördelarna är större än skaderisken. Cykling i Sverige är trots allt relativt säkert, så kalkylen borde bli extra bra för Sverige. Det skulle vara bra att redovisa en sån kalkyl i nya cykelstrategin.
Häpp! Jag bad Trafikverket lägga upp gamla cykelstrategin i deras webbutik. Men publikationsförvaltningen på TrV säger nej:
Hej!
Har fått svar från Transportkvalitet, de anser att rapporten är lite för ålderstigen för att återpubliceras.
Vänliga hälsningar
NN
Förvaltare
Publikationer