(Det här är del 2 i recensionen, klicka här för att läsa del 1)
Cykelfästet på min lånade Tomtom multisport-klocka är bra i sin otroliga enkelhet: en metallkopp för klockan och en gummirem som du snurrar runt styret och tillbaka för att låsa klockan. Det sitter som berget på min cykel, men i ärlighetens namn har jag mest haft klockan på armen även när jag cyklat – det fungerar minst lika bra.
När du ansluter klockan till din dator får du först regga ett konto på Tomtom Mysports-sajt.
Synk-programmet för Mac eller PC är också enkelt men väl fungerande. Det kickar igång synkroniseringen så fort du sätter klockan i dockan. En riktigt bra finess är att Tomtom insett att folk är lika sugna på ännu en fitness-sajt att regga sig på som de är sugna på ett rejält benbrott – alltså inte alls. Tack och lov har Tomtom byggt in stöd för några av de vanligaste fitness-sajterna som Runkeeper och du klickar enkelt i vilka du vill synkronisera med. Finns inte ”din” tjänst med i listan så kan dina pass sparas som TCX, GPX, KML eller ttbin-filer som du kan tanka upp manuellt på de flesta sajterna. (Här kan du för övrigt önska om vilka sajter som ska synkroniseras med framöver).
I förra veckan kom en uppdatering till klockan och det var det en stor förändring. Tomtom har nämligen använt Bluetooth-protokollet för att föra över dina pass till en helt ny iPhone-app och vidare upp på webben (Android-app är på väg). Den är rätt intetsägande just nu och kan till exempel bara föra över dina pass till Tomtoms egna Mysports-sajt.
Att springa eller cykla med klockan är väldigt trevligt. Den märks nämligen inte, ifall den inte piper och vibrerar när du ska byta intervall. Det ger åtminstone mig en frihetskänsla i mycket högre grad än när jag har min telefon med mig. Dessutom är klockan mer exakt på att mäta. Kolla dumparna nedan: jag har kört telefonen och klockan samtidigt. Klockan visar kraftig fartminskning när jag stannat vid rödljus, medan telefonen bara kört på.
Kadensmätaren monterar du på cykeln och sätter en magnet på en av ekrarna, samt på din ena vevarm. Para sedan ihop sensorn med klockan, vänta tills den lilla vev-ikonen på klockan slutat blinka och lyser fast. Sedan är det bara att åka.
I ärlighetens namn är vinsten med klockan störst vid löpningen då det är extra skönt att springa med så lite prylar med sig som möjligt. Även vid cyklingen fungerar den bra och hastighetsmätningen kan ju spara dig sköna slantar genom att hjälpa dig hålla 7 km/tim på Götgatsbackens puckel …
Så sammanfattningsvis är Tomtom Multisport en riktigt trevlig klocka som dessutom är prisvärd. I skrivande stund kostar den under 2000 kronor inklusive pulsbandet. För kadensmätaren får du lägga till 700 kronor till.
Vill du läsa mer om klockan finns mer information förstås hos tillverkaren Tomtom, men oändligt mycket mer information hos den makalöse DC Rainmaker.
Pris: Cirka 1 600 kr (februari 2014) Kolla aktuellt pris på Prisjakt.nu
Fördelar: Ganska billig, lättskött, vettiga funktioner, telefon-app, synkroniserar till flera källor.
Nackdelar: Något plastigt armband, ingen inbyggd höjdmätare (den sitter i kadensmätaren), höjdmätning endast vid cykling.
Har du någon fråga, hojta till i kommentarerna så ska jag försöka svara!
Nybloggat: Recension: Tomtom Multisport GPS-klocka, del 2 http://t.co/o03BezestL