Just nu sprids den här videon om skyddade korsningar för cyklister:
Protected Intersections For Bicyclists from Nick Falbo on Vimeo.
Det är en väldigt snygg variant på den som vi skrivit om tidigare, så gillar ni den här, gillar ni också de här två inläggen:
Det går att göra cykelsäkra korsningar
Nederländsk superkorsning för cyklister
Läs också mer hos:
A view from the Bicycle Path: ”State of the art bike way design – a further look”
Cycle Space ”Post this video to every traffic engineer whose email you’re able to find”
Streetblog Network ”The Next Breakthrough for American Bike Lanes: Protected Intersections”
och
Protected Intersection ”Protected Intersections For Bicyclists”
11 svar på ”Ännu en video om skyddade korsningar för cyklister”
Kommentarer är stängda.
@lawa Yesbox: http://t.co/pyJXKWhxOR
Precis en sådan korsning finns ju vid Lindhagensplan sedan några år
(tror det var 2009 man byggde den). Retfullt nog är alla webfoton –
google maps, hitta, eniro från ombyggnadstiden, så ni får själv åka dit
och titta IRL.
I vilket fall är det ett mycket otympligt sätt att
ta stora svängen genom korsningen – i synnerhet om man ska vänta på
grönt två gånger.
Säker? Kanske, men så otymplig att få vill
använda den. Alla jag ser kör i blandtrafik
istället – bara SÅ mycket smidigare.
Risken med lösningar som
ovan är att man tar bort allt som är smidigt med cykeln och det är att
göra cyklandet en otjänst. Critical mass är oftast en bättre lösning.
Jag tror det beror på hur den byggs – gör man svängen in bakom ”ön” för brant och lång så tror jag det stämmer som du skriver.
Men gör man den lagom så verkar det ju fungera utomlands i varje fall. Och inget kan vara sämre än hur det är vid tex Skanstull idag. Där man tex vid högersväng har grönt på Götgatan söderut, men ingen egen fil, så man blir ändå stående i kön bakom de som stannat och ska rakt. Och där man hänvisas till yttepyttiga stoppfickor när man ska göra stora svängen.
Fast här är svängen bakom ön INTE för brant eller för lång, cykelbanan är INTE för smal och den ÄR separerad från gångbanan – så den uppfyller alla kraven. Problemet är istället att man leds runt korsningen så att man måste korsa 2 gator med varsitt trafikljus istället för att göra 1 smidig sväng i blandtrafik. Det är också den otymplighet som rekommenderas i videon – så det verkar inte funka utomlands heller…
Samma konstruktion finns vid Hornstull (om än inte riktigt lika konsekvent genomfört), men med samma resultat – cyklisterna föredrar en smidig vänstersväng i blandtrafik istället för att korsa två gator.
Bygger man sådana lösningar så blir resultatet att cyklister tvingas ta omvägen med två korsningar eftersom de ju ska cykla på cykelbana där sådan finns. Säkrare? – kanske. Omständligare? – Definitivt!
Men idén med en separat period med shared space för enbart cyklister borde prövas någonstans – om den nu inte leder till totalt längre väntetider… Och den slutar väl funka nån gång framöver när cyklisterna blir riktigt, riktigt många?
– – –
De ställen och tidpunkter där det är problem med högersväng på grund av köande cyklister är lätt räknade på ena handen av en sågverksarbetare – och fixas väl bättre med en separat högerfil för cyklister istället? Sen kanske man inte ska dimensionera gatorna efter absoluta toppbelastningen vare sig för cykel eller bil, då blir ju hela stan en enda gata. Flextid blir ju allt vanligare och borde kunna jämna ut lite…
Ser intressant ut. Gillar sättet att svänga vänster på, men kanske lite för dåligt tilltagen kurvradie för högersvängar (tänk lastcykel, tandem, eller ngt mer exotiskt); gillar inte att behöva gå ut i vänsterkant för att svänga höger. Undviker gärna vänstersvängar i hård(bland)trafik (var inte kul när jag cyklade till plugget inne i stan för 35 år sedan och är det fortfarande inte).
En annan bra sak med förslaget att man slipper den ”bus stop chicane” i miniformat – tvär 90-grader höger, 90 vänster, över vägen, 90 vänster, och 90 höger – som vägbyggare är så förtjusta i (ineffektivt nyttjande av utrymme: man tar ju mer utrymme i sidled när man svänger tvärt än när man cyklar rakt fram).
Tajmingen av trafikljus är viktig; t.ex. vid Spånga IP har man gjort precis tvärt om: bilar får grönt innan fotgängare & cyklister, precis lagom för att de skall hinna svänga höger & hinna fram till väntande cyklister när de senare får grönt …
Det handlar inte bara om den fysiska konstruktionen. Om inte ljussekvenserna anpassas till cyklar så blir kontruktionen meningslös som du säger.
Ett bra exempel på icke-cyklistanpassade ljussignaler är från Norrtull Söderut mot N Stationsgatan. Där tvingas cyklister stanna 4 långa perioder på en sträcka av drygt 200 meter. Korsningarna är helt anpassade för bilister hela dygnet.
Trots utmärkt infrastruktur för cykel så undviker man som cyklist istället detta stråk eller så kör man mot rött.
Sträckan norrut präglas istället av den vanliga urula infrastrukturen.
”Hellhetstänkande”. Är det ngt som stadsförvaltningen vet vad det betyder?
Njae – det hänger inte på oanpassade ljussekvenser. Det funkar inte att jag alltid skulle få grönt när jag ska över två korsningar som går i 90 graders vinkel mot varandra. Det måste alltid finnas en period när alla har rött – annars blir det kollision mellan de sista som åker ena hållet och de första som åker andra hållet.
Det är istället själva idén att kräva att cyklisten tar en formaliserad ”stora svängen” utanför korsningen istället för inuti den som skapar otympligheten.
Det är väl så överallt, även om det rör sig mången fler gående på övergångsställena så kommer bilarna ändå vara prioriterade.
RT @Cyklistbloggen: Ännu en video om skyddade korsningar för cyklister: http://t.co/mExC1XhEbT #cykla
När vågar Sthlm testa detta? #Skanstull”@Cyklistbloggen: Ännu en video om skyddade korsningar för cyklister: http://t.co/vanWLRIVIN #cykla”
Cyklistbloggen: Ännu en video om skyddade korsningar för cyklister http://t.co/pjaPE8r481 @Cyklistbloggen