Starka lampor behöver inte blända. Är de byggda enligt tyska standarden StVZO får du både styrka och riktning på ljuset. Nu har jag provat en brutalstark och en liten lätt lampa. Ingen av dem bländar.
Den tyska standarden StVZO, som jag [skrivit om här](https://www.cyklistbloggen.se/2013/11/sluta-blanda-kop-starkare-lampa/ ”Sluta blända, köp starkare lampa”), menar bland annat att cykellampor inte ska blända eller blinka. Bra grejer, tycker vi. Nu har jag provat två olika lampor. Häng med.
Philips Saferide 80
Jag har fått låna en Philips Saferide 80, givetvis StVZO-klassad och ungefär lika brutalstark som min Magicshine-lampa. Men till skillnad från min lampa så finns här en idé. Ljuskäglan är bred med en skarpt avhuggen kant upptill. Det betyder att ljuset lyser ned på gatan men inte upp i ögonen på de du möter. Låter ju onekligen smart.
Philips Saferide 80 är en stor, tung, stabil pjäs i metall. Det följer med fyra uppladdningsbara batterier på 2600 mAh och att skruva upp lampan för att sätta i batterierna krävs skruvmejsel och allt andas tysk kvalität.
Att använda lampan är plättlätt – ett tryck på den enda knappen tänder lampan i det svagare läget, ett tryck till ökar styrkan till fullt och fortsätter du trycka så växlar du mellan lägena. För att stänga av, tryck länge på knappen. Blinkläge? Nah. That’s it, folks.
Knappen dubblerar också som batterimätare, den börjar helt sonika lysa rött när du behöver ladda batterierna. Laddningen sker via mini-USB med den medföljande laddaren eller en tillräckligt stark mobilladdare. Batteritiden blir förstås lidande av den höga ljusstyrkan, men på min pendling hemåt får jag ladda ungefär en gång i veckan vilket är acceptabelt. Att man kan ladda via mini-usb är ju också enkelt. Uppskattad batteritid på ”min” testlampa: mellan 2 och 3 timmar på full kräm.
Fästet för cykelstyret är dock något jag känner mig lite tveksam över. Lampan väger cirka 320 gram med batterier och fästet känns plastigt, inte alls samma känsla som lampan i sig har. Jag har också läst på bland annat Funbeat att nya fästet är dåligt. Lösningen är att hosta upp 75 spänn till för att köpa gamla fästet men det känns ju ovanligt dumt att behöva lägga extra pengar på. Skärpning, Philips.
Ljuset då? Jo, för tusan. Starkt med tydlig avgränsning uppåt. Äh, enklare att visa på film. För referensens skull tog jag med min gamla lampa också.
Här är skillnaden på ljuskäglorna.
Philips Saferide 80 vs. Macicshine MJ-808 from Cyklistbloggen on Vimeo.
Effekten av de båda ljuskäglornas olika utseende försökte jag visa genom att cykla rakt mot kameran. Observera att jag här riktat ned lamporna så att ljuskäglan hamnat cirka 3 meter framför cykeln. Trots detta bländar alltså Magicshine-lampan mer än Saferide-lampan.
Magicshine MJ-808 vs. Philips Saferide 80 blinding comparison from Cyklistbloggen on Vimeo.
Som ni kanske ser på filmerna så bländar Philips-lampan betydligt mindre och är alltså trevligare att möta.
Fakta Philips Saferide 80
- Grymt stark
- Utmärkt ljusbild
- Riktigt robust lamphus i metall
- Bländar inte
– Klent fäste
– Något kort batteritid på högsta läge
– Dyr
Pris: Cirka 750 kronor
Philips meddelar att Saferide 80-lampan inte finns att köpa i butik i Sverige. De hänvisar till webben och bland annat Rosebikes eller Amazon.
Owleye Highlux 30
Som kontrast till stora, starka Philipslampan har jag också provat Owleye Hihglux 30. En total kontrast till Philips-lampan. Det är en liten, fjäderlätt lampa som väger in på ynka 58 gram men detta till trots kramar ur sig 30 lux.
Lampan är StVZO-klassad med en avhuggen ljuskägla i överkant för att den inte ska blända. Den har ett inbyggt batteri på 1050 mAh, är självklart vattenskyddad och laddas via mini-usb av din dator eller mobilladdare.
Fästet är mycket simpelt, men tack vare lampans låga vikt så är påfrestningen på fästet minimal. När du snäppt fast lampan så sitter den stabilt.
Ljuse
t är starkt och klart med en bra upplyst ljuskorridor framför cykeln. Den kan självklart inte mäta sig med Philipslampan i styrka, men för sin storlek är ljuset mycket bra. I stan märker man skillnad mellan de två lamporna i cykelbanorna. De fotgängare som irrar sig ut i cykelbanan ser den starka ljuskäglan från Philips-lampan i god tid och går undan. Med Owleye-lampan märker de dig inte lika lätt. På snöklädd mark antar jag att det kommer att fungera bättre med Owleye-lampan, men på blöt asfalt finns inget som slår starkare ljus.
Test owleye 30 from Cyklistbloggen on Vimeo.
Jag har bara haft lampan några dagar så jag har bara hunnit ladda den en gång. Sedan har vi kört med den i en knapp vecka, cirka 3 timmars gång, utan att behöva ladda den.
En liten nackdel är att man faktiskt inte ser på själva lampan när man cyklar att den är igång. Ljuskäglan ser du förstås, men är det i stan eller liknande upplyst miljö så kan lampan faktiskt dö av urladdning utan att du märker det. En mycket liten nackdel, men dock.
På det stora hela är Owleye Highlux 30 En bra lampa, särskilt med tanke på sin ringa storlek. Underbart lätt att bara slänga ned i en ficka eller i väskan när den inte används. Däremot är den på tok för dyr.
Fakta Owleye Highlux 30
- Liten
- Lätt
- Stark för sin storlek
- Bländar inte
– Ganska dyr
Pris: Cirka 420 kronor
Owleye har jag inte hittat i någon fysisk butik, men finns på nätet bland annat hos Bikester.
(För transparens: vi har inget samarbete med någon av inköpsställena nämnda i texten)
Känner du dig bländad av medcyklister i trafiken? Skulle du kunna tänka dig att köpa en icke-bländande lampa själv? Berätta gärna i kommentarerna!