Amazon brukar ju ge rekommendationer baserat på böcker man läst. Trevligt, men när Hell on two wheels av Amy Snyder dök upp i rekommendationslistan blev jag tveksam. Cykellopp? Tävling?
Boken handlar inte om vilken fjösig cykeltävling som helst, utan om en ultracyklingstävling som heter Race Across America, förkortat RAAM. Jag är inte särskilt intresserad av cykling som tävlingssport, men de som läst boken verkade gilla den, så why not – ett klick senare låg den i min Kindle-app.
Race Across America är ett anrikt lopp som körts sedan 1982, då under namnet The great american bike race. Sträckningen varierar en smula, men loppet körs från amerikanska västkusten till östkusten, en sträcka på nätta 480 svenska mil. Så långt inget konstigt, men det som särskiljer RAAM är att det körs på tid (inte heller så märkligt) men att klockan aldrig stannas. Den cyklist som alltså lyckas cykla fort, utan uppehåll, utan skador och helst utan sömn, vinner. Vissa av deltagarna i 2009 års lopp, som behandlas i boken, var nere på en timmes sömn per dygn (!!). I det tempot, förutsatt att kroppen och psyket håller, klarar de bästa sträckan på cirka 10 dygn.
Författaren Amy Snyder har följt deltagarna i den tuffaste klassen, Solo, där man alltså cyklar ensam med en följebil. Hon beskriver deltagarna på ett utförligt och detaljerat sätt, undviker helt och hållet allt prat om teknik och fokuserar på de psykiska och fysiska påfrestelserna deltagarna utsätts för i sin färd mot östkusten och slumålet i Annapolis.
Amy Snyder skriver bra. Ok, jag tycker själv att det ibland blev lite väl mycket psykologi, hon får igenom sin poäng – för att klara tävlingen måste man ha ett starkt psyke. Förutom det är boken faktiskt riktigt spännande, och 2009 års race verkar ha bjudit på något så ovanligt som en ultracyklingstävling med en spännande avslutning. Mer ska jag inte avslöja.
Slutbetyget på boken är: Läs den! Du behöver inte ens vara cyklist för att ha någon behållning av den. Själv har jag inga som helst planer att cykla så långt, men jag beundrar verkligen de som tävlar. Och nog kommer jag att följa årets tävling via nätet, åtminstone litgrann. Den börjar 12 juni, så du hinner läsa och förstå vad det handlar om först.
Läs mer om den på www.hellontwowheelsbook.com.
2012 har vi förmodligen en svensk med. Finns även en film om just ultradistanscykling som verkar lovande.
http://mellanklass.blogspot.com/2012/01/lordagstrailertips.html
Oj, coolt med en svensk med!
Då blev det just ännu mer intressant att följa RAAM i år. Du är inte sugen då, Mattias? 😉
🙂
Behöver nog ett antal mer år av lång cykling först. Och finansiering. Och ett team. Gunnar är väl ett antal år över 50 dock så nog finns det tid kvar. Om jag får vara hel och behålla mitt intresse för cyklingen så kanske någon gång i framtiden.